PRZEPISY

Guacamole – moja miłość

Miłość od pierwszego skosztowania. Zdecydowanie to dodatek, w którym się zakochałam. Po pierwsze łączy wszystko to, co mój organizm uwielbia. Po drugie jest kosmicznie smaczne. A po trzecie komponuje się świetnie właściwie ze wszystkim — choć nie próbowałam go na słodko 😉

 

Jak przygotować guacamole?

Bardzo prosto! A wariantów jest wiele. Ja preferuję wersję bardziej wodnistą, dzięki czemu idealnie nadaje się jako dip do różnych potraw. Na kanapki natomiast robię bardziej spójną konsystencję.

Podstawowa wersja to:

2 owoce awokado
sok z 1 limonki
1 ząbek czosnku
½ czerwonej cebuli (małej)
kawałek papryczki chili (ulubionej odmiany, z pestkami lub bez) – ilość dozować do smaku
garść świeżej kolendry
sól, pieprz do smaku
W mojej dodaję jednego pomidora (bez skórki), dzięki czemu całość jest lżejsza.
Zawsze robię na zapas, czyli dwa dni i wrzucam do lodówki. Dłużej nie trzymam ze względu na świeżość. Zresztą nie ma potrzeby, gdyż jest to potrawa, którą wykonuje się w 5 min.